Hírek

Kárpát-medencei magyar- és történelem szakos tanárok konferenciája,
2013. november 29. – december 1.
Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából szervezett konferencián több mint 100 Kárpát-medencei magyar irodalom és történelem szakos tanár vett részt Egerben.

Gárdonyi Géza dédunokája Balatonfüreden, Füred TV
2016.01.20.
„A köztudatban Gárdonyi neve az Egri csillagokkal fonódik össze, pedig ő számos történelmi regényt, drámát, verset írt, újságírással is foglalkozott, valamint jeles műfordító volt. Huszonkét településhez köthető a tevékenysége, Eger mellett nem mellesleg Balatonfüredhez is, hiszen három regényében is megemlíti a várost, az egyik az Anna-bálon játszódik. Keller Péter az író dédunokája járt Balatonfüreden, hogy bemutassa a dédapáról írt kötetét. A könyvbemutatón elhangzott, hogy Gárdonyi Istenhitének mélysége és tisztasága szinte egyedülálló a magyar irodalomban, ez visszatükröződik verseiben is.”

2018.03.07. SomogyTV

„A borban öröm, barátság, dal és boldogság van”, Rimaszombat
2019.09.05.

Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsora
2022.03.01.
Gárdonyi települések

 

Gárdonyira emlékeztek az Érseki Palotában, Eger
2022.04.24.
Gárdonyi Géza egy rendkívül elkötelezett ember volt a magyar istenes kultúra iránt. Ezt dr. Ternyák Csaba egri érsek hangsúlyozta az író halálának századik évfordulója alkalmából rendezett konferencián. A rendezvénynek kedden délután az Egri Érseki Palota adott otthont. (Eger TV)

A titokzatos Gárdonyi – emlékkonferencia Rimaszombatban
2022.09.14.
Rimaszombat. Gárdonyi Géza emlékkonferenciát tartottak Rimaszombatban az író halálának 100. évfordulója alkalmából. Gárdonyi legismertebb regényét, az Egri csillagokat a 2005-ös Nagy Könyv-szavazáson a legnépszerűbb magyar regénynek választották. Az író életútja nem volt egyszerű, sokáig kereste önmagát, míg végül az ihletett írásban találta meg.
További cikkek az eseményről a felvidek.ma oldalán:
Gárdonyi Géza titokzatosságát fejtegették Rimaszombatban
Rimaszombatban megnyílt A polihisztor Gárdonyi Géza című tárlat

Gárdonyi Géza ma is él
2022.10.27.
Petőfi Kulturális Ügynökség, Cikk a kultura.hu oldalán olvasható.
„Az élő Gárdonyi címmel konferenciát szervezett a Nemzeti Színház a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyével, a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságával. A cél Gárdonyi Géza alakjának és művészetének élményszerű megközelítése volt.”

Toldi Éva: „Isten az én szívemben lakik”
2022.05.29.
Gárdonyi-emlékév a száz éve elhunyt író tiszteletére
Keresztény Élet hetilap, 2022.05.29. 8.oldal

A nemzet apostola szerint csak az érték, ami a végtelenhez köt
2022.11.01.
SONLINE Somogy Megyei Hírportál
„Október 30-án lesz 100 éve annak, hogy Gárdonyi Géza meghalt. Az egri vár Bebek-bástyáján kapott díszsírhelyet, ahol – a fakeresztre vésett felirat szerint is – „Csak a Teste” pihen a népszerű írónak, pedagógusnak. A centenárium alkalmából 2022-t Tollal a csillagokig mottóval Gárdonyi-emlékévvé nyilvánította Eger. A somogyi gyökerekkel büszkélkedő, s egy ideig Karádon is tanító író dédunokájával, a szőlősgyöröki Keller Péterrel vettük nagyító alá a dédapai örökséget és az emlékévet, mely konferenciáival, a megjelent kötetekkel, tanulmányokkal, cikkekkel, kiállításokkal, színházi előadásokkal Gárdonyi szellemiségére fókuszált.”

Az értékmegőrzés imázst is erősít
2022.12.19.
SONLINE Somogy Megyei Hirportál
„A helyi értéktár bizottság tagjai meghívását elfogadva látogattak Szőlősgyörökre a Somogy Vármegyei Értéktár Bizottság tagjai. A Szajcz Adrián bizottsági elnök vezette találkozó ötletgazdája Keller Péter, a Karádhoz és Szőlősgyörökhöz kötődő, 100 éve elhunyt író, Gárdonyi Géza dédunokája volt, de az eszmecserén részt vett Arányi Zoltán plébános, valamint Klotz Péter, Szőlősgyörök polgármestere is, aki a megyei bizottság elnökével, illetve Gárdonyi dédunokával a helyi szellemiség jelentőségéről, a közösségek szerepéről beszélt. Azt nyomatékosították: a településükért szívvel-lélekkel dolgozó önkéntesek sokat tehetnek azért, hogy tovább erősödjön a lokálpatriotizmus, s ne merüljenek feledésbe a helyi értékek.
Elhangzott: megyeszerte jóval kevesebb helyi értéktár bizottság működik, mint amennyi működhetne, pedig az értékőrzésnek települési imázserősítő funkciója is van, de a turizmus fellendítése szempontjából is fontos lehet.”

Somogyban kezdődött az apostolkodása
2022.12.22.
„Fel nagy örömre: Gárdonyinak köszönhetjük az egyik legszebb karácsonyi dalt”
Somogyi Hírlap – Egyházak

Szőlősgyörök: a falu, amelyet Gárdonyi Géza is szívébe zárt
2023.01.13.
SONLINE Somogy Megyei Hirportál
Somogyi Hírlap, 2023.01.13.:

Az Ezerarcú Gárdonyi, Generációk Háza
2023.02.28.
„Keller Péter dédapjáról, az Ezerarcú Gárdonyiról tartott előadást a Múzeumbarátkör eseményén 2023. február 28-án, a Generációk Házában. (Forrás: KTV Komáromi Televízió)”

„Dédapám az Istent belénk kódolt valóságnak tekintette” – Gárdonyi dédunokájával beszélgettünk
2023.08.03.
„Lassan húsz éve foglalkozom a dédapám örökségével, érzem, ahogy az iránta való szeretetem és tiszteletem átalakít, jobbá tesz” – mondja Keller Péter, akivel Gárdonyi Géza születésének 160. évfordulója alkalmából beszélgettünk.
Az interjú itt tekinthető meg.
Forrás: Mandiner hetilap – Kultúra
Szerző: Ádám Rebeka Nóra

Gárdonyi Géza dédunokája látogatott Pápára
2023.11.15.
160 esztendeje született Gárdonyi Géza (1863–1922) néptanító-kántortanító, író, költő, újságíró, magyar irodalmunk egyik legolvasottabb alakja, az egyik legismertebb magyar történelmi regény, az Egri csillagok szerzője.
Az interjú itt tekinthető meg.
Forrás: Petőfi Városbarát Egylet, infopapa.hu, Veszprém Vármegyei Hírportál veol.hu 

Álmodozó szerelem
2023.10.28., 2023.11.29.
„Az író dédunokája és szellemi hagyatékának gondozója, Keller Péter felkutatta és kiadta Gárdonyi Géza első, 1886-ban a Győri Közlönyben folytatásokban megjelent regényét, az Álmodozó szerelmet. Munkáját a szöveggondozó, Balázs Géza, a nyomdai előkészítő, Tömösközi Péter és az irodalomtörténész Cs. Varga István segítette. Az első, de most mégis új regényt először keletkezési helyén, Devecserben mutatták be 2023. szeptember 18-án, majd Győrben a győri könyvnapokon, és legutóbb Egerben, a Bródy Sándor Könyvtárban, 2023. november 28-án.”
A megjelent cikkek itt tekinthetőek meg.
Forrás:
Magyar nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia, https://mnyknt.hu
Keresztény élet portál, https://www.keresztenyelet.hu/
Présház.eu – Az európai Balassi-folyamat hírportálja

Comments are closed.